Beton bestellen, storten en afwerken

Ga je beton storten? Maak een stortplan!

Een stortplan is een document met alle informatie die van belang is bij beton storten. Het is een gedetailleerd plan dat voorafgaand aan het storten met alle partijen – bijvoorbeeld aannemers en betonleveranciers – wordt gedeeld. Het zorgt ervoor dat iedereen beschikt over de juiste informatie.

Beton storten woonwijk

Wat staat er in een stortplan?

Meestal wordt een stortplan bij grotere beton projecten gebruikt. Ga je beton storten in een woonwijk voor een kleiner project? Dan kan een stortplan ook voor jou van belang zijn. Voorbeelden van wat je in je stortplan kunt opnemen hebben we in 10 punten voor je opgeschreven, die je moet lezen voordat je beton gaat storten!

1. Projectinformatie

Dit is de basisinformatie over je project, zoals de projectnaam, locatie en andere relevante details. Deze informatie helpt alle betrokken partijen om een duidelijk beeld te krijgen van de reikwijdte en specificaties van het project. Het dient ook als een referentiepunt voor alle communicatie en documentatie, zoals eventuele vergunningen.

2. Betoninformatie

Hier worden de specificaties van het beton vermeld, zoals de betoncodes die de betoneigenschappen zoals het type en de betonsterkteklasse weergeven, de benodigde hoeveelheid en eventuele specifieke additieven of mengsels. Deze informatie zorgt ervoor dat het juiste beton wordt besteld, gemengd en geleverd.

3. Stortlocatie en stortmethode

Dit punt beschrijft de exacte locatie(s) waar het beton gestort moet worden. Het geeft ook informatie over toegangspunten en -routes voor betonmixers en betonpompen. Vrije doorgang tot een duidelijk gedefinieerde stortlocatie is van belang voor een efficiënte levering van het beton.

Hier wordt de manier van lossen beschreven. Dit kan direct uit de goot van de truckmixer, met kruiwagens, of met behulp van een betonpomp. De gekozen methode hangt meestal af van de projectomvang en de toegankelijkheid van de stortlocatie.

Beton stortlocatie

4. Volgorde van beton storten

Dit punt geeft de specifieke volgorde aan waarin verschillende delen van de bouwlocatie zullen worden gestort. Dit is vooral belangrijk als er meerdere stortlocaties zijn. Een goed geplande volgorde van storten zorgt ervoor dat het beton storten soepel verloopt.

5. Tijdschema beton storten

Maak een gedetailleerd tijdschema voor het beton storten, start- en eindtijden, hoeveel m³ / per uur wordt er verpompt of verplaatst (stort snelheid) en pauzes en werktijden. Houd wanneer je beton gaat bestellen rekening met beperkte lostijden van de truckmixer.

6. Voorbereidingswerkzaamheden

Voordat het beton wordt besteld en gestort, moeten de voorbereidende werkzaamheden worden ingepland en uitgevoerd. Bijvoorbeeld het plaatsen van bekisting, het aanbrengen van wapening en het voorbereiden van de ondergrond.

Betonmixer

Beton bestellen? Bereken het aantal kuub.

Bereken het aantal kuub, om te bepalen hoeveel beton je gaat bestellen. De hoeveelheid beton  is eenvoudig met de juiste berekening. Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte (dikte betonvloer) voor de benodigde hoeveelheid beton in kubieke meters (m³). Vergeet niet 5-10% extra te bestellen om inklinken en verspilling te compenseren. Bekijk de pagina beton berekenen voor meer informatie of gebruik onze handige betoncalculator!

7. Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is van het grootste belang bij elk bouwproject, maar vooral bij beton storten. Dit punt van je plan beschrijft de veiligheidsprocedures en -uitrusting die nodig zijn tijdens beton storten. Dit kan variëren van het dragen van beschermende kleding tot het opzetten van werkplek afzettingen.

Zorg dat je de juiste veiligheidsmaterialen en betongereedschap tot je beschikking hebt.

8. Afwerking

Na het beton storten moet het betonoppervlak worden afgewerkt. Er zijn verschillende manieren om de vloer af te werken, bijvoorbeeld vlinderen. Communiceer de wijze van afwerken duidelijk in het stortplan, bijvoorbeeld wanneer een project meerdere stortlocaties heeft.

9. Uithardingsproces beton

Nadat het beton is gestort heeft het tijd nodig om uit te harden en zijn volledige sterkte te bereiken. Dit punt geeft instructies voor het uitharden, zoals het gebruik van uithardingsmiddelen of het afdekken van het beton om het vochtgehalte te behouden.

10. Noodprocedures beton storten

Het laatste punt is het vastleggen van noodprocedures. Ondanks de beste planning kunnen er onvoorziene omstandigheden optreden. Dit punt beschrijft wat te doen in geval van onvoorziene omstandigheden, zoals slecht weer of pech met apparatuur. Het hebben van een noodplan zorgt voor een snelle respons en minimaliseert vertraging en verstoringen.

Hoe groot of klein je project ook is, zorg voor een gedegen plan om miscommunicatie, fouten en vertragingen tijdens het storten te voorkomen. Maak van jouw project een gegarandeerd succes!