Beton bestellen, storten en afwerken

Vergunning nodig voor beton storten?

Ben je van plan om beton te storten? Of het nu gaat om een nieuwe oprit, een terras in de tuin of een ander project, het is belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. Niets is vervelender dan achteraf problemen krijgen omdat je niet aan de regels hebt voldaan. Deze blogpost geeft je inzicht in de vergunningsvereisten voor beton storten.

 

Beton storten vergunning

Wanneer heb je geen vergunning nodig?

Voor kleinere projecten op eigen terrein, zoals het storten van beton voor een oprit, terras of fundering van een tuinhuis, is in de meeste gevallen geen aparte vergunning vereist. Dit geldt zolang je voldoet aan de lokale (bouw-) voorschriften.

Denk hierbij aan regels over de maximale bebouwingsoppervlakte, afstand tot de erfgrens en de hoogte van constructies.

Het is altijd raadzaam om ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente te raadplegen of contact op te nemen met de gemeente voor de meest actuele informatie.

Betonmixer

Beton bestellen? Bereken het aantal kuub.

Bereken het aantal kuub om te bepalen hoeveel beton je gaat bestellen. De hoeveelheid beton bepalen is eenvoudig met de juiste berekening. Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte (dikte betonvloer) voor de benodigde hoeveelheid beton in kubieke meters (m³). Vergeet niet 5-10% extra te bestellen om inklinken en verspilling te compenseren. Bekijk de pagina beton berekenen voor meer informatie of gebruik onze handige betoncalculator!

Wanneer is een vergunning wel nodig?

Een vergunning is vrijwel zeker nodig in de volgende situaties:

Afsluiten van de openbare weg

Als je voor het storten van beton de openbare weg (gedeeltelijk) moet afsluiten, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een betonmixer of het aanvoeren van materialen, is een vergunning van de gemeente noodzakelijk. Het afsluiten van de weg kan immers invloed hebben op het verkeer en de veiligheid van andere weggebruikers.

Ingrijpende bouwwerkzaamheden

Bij grotere bouwprojecten, zoals het storten van beton voor een aanbouw of een garage, kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Deze vergunning omvat vaak meerdere aspecten, waaronder constructie, ruimtelijke ordening en milieu.

Wijziging van de draagconstructie

Als het storten van beton invloed heeft op de draagconstructie van een bestaand gebouw, is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning vereist.

Uitrit of inrit naar de openbare weg

Wanneer je een uitrit of inrit naar de openbare wilt aanleggen moet je een vergunning aanvragen in het omgevingsloket.

 

Waarom is een vergunning belangrijk?

Het aanvragen van een vergunning is niet alleen verplicht in bepaalde gevallen, het is ook in je eigen belang. Een vergunning zorgt ervoor dat je boetes en problemen met de gemeente voorkomt.

Je waarborgt ook de veiligheid doordat de gemeente toetst of de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en je voorkomt ongewenste situaties zoals overlast voor omwonenden of problemen met de infrastructuur.

Beton storten woonwijk

Hoe vraag je een vergunning aan?

Voor het aanvragen van een vergunning kun je terecht bij de gemeente. Je kunt de website van de gemeente raadplegen voor meer informatie over de procedures en benodigde documenten. Om de vergunning aan te vragen moet je inloggen met DigiD of eHerkenning.

Sinds de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024, verloopt de aanvraag via het nieuwe omgevingsloket. Hier kun je checken of je een vergunning nodig hebt en direct een aanvraag indienen. Uit de check kan natuurlijk ook blijken dat je geen vergunning nodig hebt.

Controleer vooraf of je een vergunning nodig hebt voor beton storten. Door je aan de regels te houden, voorkom je problemen en zorg je voor een soepel verloop van je project. Neem bij twijfel altijd contact op met de gemeente of raadpleeg de website van de Rijksoverheid.