Beton bestellen, storten en afwerken

Beton verdichten

Beton verdichten

Wat is beton verdichten?

Beton verdichten is het verdrijven van luchtbellen die tijdens het storten zijn meegevoerd. Luchtinsluitingen kunnen leiden tot holtes en zwakke plekken. Verdichten is noodzakelijk om de maximale sterkte en duurzaamheid te behalen. Je kunt vers gestort beton op verschillende manieren verdichten.

Waarom beton verdichten?

Door het beton goed te verdichten, zorg je ervoor dat het mengsel zich gelijkmatig verspreidt en goed aansluit op de wapening en bekisting, zonder luchtinsluitingen. Het resultaat is een sterkere structuur, een hoger draagvermogen, en betere bestendigheid tegen water en chemicaliën.

Hoe beton verdichten?

Vers beton kun je verdichten door met een houten porstaaf of stok in het beton te prikken, of door trillingen over te brengen op het vers gestort beton. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Trilnaald
De meest gebruikelijke methode is het inbrengen van een vibrerende naald (trilnaald), direct in het verse beton. De trillingen zorgen ervoor dat het beton zich egaal verspreidt en de luchtbellen ontsnappen.

Triltafel
Een triltafel wordt vaak gebruikt voor prefab betonproducten. Hierbij wordt de mal met beton op een trillende tafel geplaatst om de luchtbellen te verdrijven.

Bekisting triller
Deze methode wordt vaak gebruikt voor betonwanden of kolommen. Een bekisting triller wordt aan de buitenkant van de bekisting bevestigd om het beton indirect te verdichten.

Trilbalk of trilspaan
Een trilbalk of trilspaan bestaat meestal uit een metalen blad of plaat die trilt, aangedreven door een motor of een andere trillingsbron. Deze trillingen worden doorgegeven aan het betonoppervlak.

Met een trilbalk of trilspaan bereik je een geringere verdichting. Je kunt er wel sneller mee werken omdat je tijdens het nivelleren direct het beton verdicht.

Wat is een trilnaald?

Een trilnaald is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om beton op locatie te verdichten, door het inbrengen van trillingen. Dit betongereedschap bestaat uit een staaf (de naald) die trillingen over brengt, wanneer deze in het verse beton wordt ingebracht.

De trillingen zorgen ervoor dat het beton zich gelijkmatig verspreidt, en dat ingesloten luchtbellen naar boven komen en ontsnappen, waardoor holtes en zwakke plekken worden voorkomen.

Trilnaald

Een trilnaald wordt meestal aangedreven door elektriciteit of een verbrandingsmotor en is verkrijgbaar in verschillende formaten en lengtes. Afhankelijk van de dikte van de betonlaag en de omvang van de fundering, betonvloer of andere constructie wordt bepaald welk formaat trilnaald je gebruikt.

Beton verdichten met trilnaald

Wanneer je beton gaat verdichten met een trilnaald moet je op een aantal dingen letten:

  • Vermijd ontmenging door de trilnaald niet te lang op één plek te houden. Ontmenging betekent dat de cement en het grind zich scheiden
  • Zorg ervoor dat de trilnaald vrij beweegt en niet in contact komt met de wapening of bekisting om beschadigingen te voorkomen
  • Plaats de trilnaald recht naar beneden en beweeg deze langzaam omhoog om gelijkmatige verdichting te bereiken
  • Steek de trilnaald voldoende diep in het beton en overlap de verdichtingszones om holtes te voorkomen
  • Laat de trilnaald kort in het beton om luchtbellen te verwijderen, maar niet te kort, zodat er geen onverdichte plekken overblijven
  • Reinig de naald regelmatig om aankoeken van beton te vermijden voor een optimaal resultaat
  • Gebruik een passende lengte en diameter trilnaald, dit is afhankelijk van de dikte van de betonlaag

Wat is zelfverdichtend beton?

Zelfverdichtend beton is een type beton dat zonder mechanische verdichting gelijkmatig vloeit en alle ruimtes in de bekisting opvult. Dit beton hoef je niet te verdichten. Door de hoge vloeibaarheid kan het zichzelf verdichten door de zwaartekracht.

Wanneer zelfverdichtend beton gebruiken?

Zelfverdichtend beton is ideaal voor complexe bekistingen en zwaar bewapende constructies

  • Zelfverdichtend beton kan door de hoge vloeibaarheid gemakkelijk om obstakels heen vloeien zonder extra hulpmiddelen zoals trilnaalden
  • Speciaal geselecteerde toeslagmaterialen en hulpstoffen zorgen ervoor dat het mengsel stabiel blijft zonder dat zand of grind zich scheiden
  • Doordat beton verdichten niet nodig is, kunnen stortwerkzaamheden sneller verlopen en zijn er minder arbeidskrachten nodig
  • Zelfverdichtend beton is gelijkmatige en glad, waardoor in sommige gevallen verdere afwerking niet nodig is
  • Omdat er geen trilnaalden nodig zijn, is dit beton ideaal voor projecten waar trillingen ongewenst zijn, zoals bij renovaties van historische gebouwen