Beton storten: fundering prijs per m2
Beton storten? De prijs voor het laten storten van een betonnen fundering is €50 tot €125 per vierkante meter. De exacte kosten van beton storten voor een fundering variëren op basis van specifieke omstandigheden. De factoren hieronder zijn bepalend bij de prijs voor het storten van een fundering.
Kosten fundering storten
Hieronder zie je welke kosten er kunnen bijdragen aan de totale prijs van het laten maken van een fundering.
- Betonprijs
de betonprijs voor een fundering storten wordt naast de locatie, arbeidskosten en de specifieke betoneigenschappen, onder meer bepaald door eventuele toevoegingen zoals basalt- of staalvezels voor versterking, kleurpigment om verschillende tinten te creëren, of andere additieven - Dikte
Hoe dikker de betonlaag, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is. Soms gebruik je voor een fundering maken een dikkere laag beton om het gewicht van de constructie te kunnen dragen. - Oppervlakte
Hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is. Schaalvoordelen zijn de kostenbesparingen die behaald kunnen worden bij grotere oppervlakten. Bij het inschatten van schaalvoordelen is het belangrijk om rekening te houden met de omvang, complexiteit en overige specificaties van je project die de prijs van een betonnen fundering per m2 of strekkende meter kunnen beïnvloeden. - Versterking
Wanneer je een fundering gaat storten is het nodig om het beton te versterken met wapeningsstaal, hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kunnen er eventueel hei werkzaamheden nodig zijn. - Voorbereidingswerk
Het kan nodig zijn om de grond te egaliseren, of drainage aan te brengen. Deze voorbereidende werkzaamheden kunnen bijdragen aan de totale kosten van een fundering storten. - Locatie
In sommige regio’s of steden kan de prijs voor een fundering storten hoger zijn, vanwege hogere arbeidskosten of transportkosten. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor exacte prijsinformatie voor betonnen storten fundering maken in jouw stad of regio en in jouw specifieke situatie. - Extra’s
Bijvoorbeeld extra wapening in de vorm van wapeningskorven
Wil een betonnen fundering laten storten?
vraag een vrijblijvende offerte aan!
Wat is een fundering?
De fundering zorgt ervoor dat een bouwwerk zoals een woonhuis, aanbouw, tuinhuisje of schuur stabiel staat en draagt het gewicht van de hele constructie. Meestal ligt de fundering onder de grond, waardoor het gewicht dat erop rust wordt overgedragen en over een groter oppervlak wordt verdeeld.
Welke soorten funderingen zijn er?
Bij de bouw van constructies zijn er grofweg twee soorten funderingen die vaak worden toegepast:
Fundering op palen
Een fundering op palen bestaat uit palen die in de grond worden geheid, geboord of geschroefd. Een paalfundering draagt het gewicht van een gebouw over naar diepere, sterkere grondlagen. Dit type fundering wordt gebruikt wanneer de grond dicht bij het oppervlak niet sterk genoeg is om de constructie te dragen. Als de zandlaag dieper dan 3 meter ligt, wordt meestal een fundering op palen toegepast.
Schroeffunderingen worden vaak gebruikt voor tijdelijke constructies, lichtgewicht gebouwen of situaties waar trillingsarm werken belangrijk is. Schroefpalen kunnen snel worden geplaatst zonder de noodzaak voor zware heistellingen.
Fundering op palen met damwanden
Dit type fundering wordt gebruikt bij waterkeringen, zoals kades en dammen. Het combineert palen met damwanden die zowel de grond keren als een deel van de belasting dragen.
Fundering op staal (beton storten op een zand ondergrond)
Bij een fundering op staal betekent het niet dat er staal gebruikt wordt, de term is afgeleid van het oud Germaanse woord ‘stal’. In dit geval betekent ‘op staal’ staand op de ondergrond of bodem.
Een fundering op staal rust dus direct op de bodem, een stabiele zandlaag of andere ondergrond, zonder dat er (betonnen) palen gebruikt worden. Een staalfundering ligt minimaal 80 cm onder het maaiveld, waardoor deze onder de vorstgrens ligt. Er zijn verschillende soorten funderingen op staal:
– Strokenfundering
Een strokenfundering bestaat uit stroken of platen gewapend beton waarop de muren van een gebouw rusten. De stroken volgen meestal de omtrek van het gebouw en verdelen het gewicht gelijkmatig over de onderliggende bodem. Dit type fundering wordt vaak gebruikt bij gebouwen met dragende muren, zoals aanbouwen, kleine bedrijfsgebouwen en grotere tuinhuizen.
– Plaatfundering (betonvloer)
Een plaatfundering, ook wel bekend als ‘zwevende fundering’ bestaat uit een grote betonnen plaat die de volledige oppervlakte van het bouwwerk beslaat. De betonplaat rust direct op de ondergrond, zonder palen of stroken. Plaatfunderingen worden vaak gebruikt bij lichtere bouwwerken, zoals schuren of tuinhuisjes. Een plaatfundering kan ook voorkomen dat het gebouw ongelijkmatig zakt.
– Vorstrandfundering
Een vorstrandfundering is een variant van een fundering op staal die wordt toegepast bij woningen of gebouwen met lichte belastingen. De vorstrandfundering bevindt zich onder de vorstgrens en is een goedkopere oplossing.
Poerenfundering
Een poerenfundering bestaat uit individuele betonnen blokken (poeren) die onder de dragende kolommen van een gebouw worden geplaatst. Dit type fundering wordt vaak gebruikt bij lichte constructies of bij gebouwen die in een modulaire of skeletstructuur worden gebouwd. Poeren worden meestal toegepast in combinatie met strokenfunderingen.
Kelderfundering
Bij een kelderfundering wordt een betonnen bakconstructie in de grond geplaatst, die zowel dient als fundering voor het gebouw als kelderruimte. Dit type fundering is zinvol wanneer er een kelder gewenst is of bij bouwwerken in stedelijke gebieden waar ruimtebesparing belangrijk is.
Verstevigde funderingstechnieken
Er zijn ook diverse methoden om bestaande funderingen te versterken, zoals onderkapping, groutinjectie, jet grouting, etc. Deze technieken worden vaak gebruikt bij renovaties of in gebieden met bodemdaling of aardbevingsrisico.
De keuze voor een bepaald type fundering hangt af van de bodemgesteldheid, het type constructie en de belasting die de fundering moet gaan dragen.
Een goede fundering voorkomt scheuren in muren, de vloer en andere structurele problemen op de lange termijn. Daarom moet de prijs per m2 van een fundering, ten alle tijde ondergeschikt zijn aan de kwaliteit.
Zelf een fundering storten?
Of je nu een tuinhuis, schuur of aanbouw aan het plannen bent, de fundering storten is een van de belangrijkste stappen. Een stevige fundering is het fundament van je bouwwerk.
Volg de onderstaande stappen:
- Grondvoorbereiding: Begin met het graven van een sleuf op de locatie van de fundering, verwijder alle losse grond en zorg ervoor dat de bodem stevig is.
- Bekisting maken: Dit helpt bij het vormgeven van het beton en houdt het op zijn plaats tijdens het storten en uitharden.
- Wapening: Plaats wapening om extra sterkte toe te voegen, dit helpt bij het weerstaan van trekkrachten en voorkomt scheuren.
- Beton: Meng het beton zelf volgens de juiste specificaties, wanneer je te maken hebt met kleinere oppervlakte. Of bestel stortklare beton van de betoncentrale. Zorg ervoor dat je beton met de juiste betoneigenschappen gebruikt voor het type fundering dat je gaat maken.
- Storten: Stort het beton gelijkmatig in de bekisting, prik met een stok of gebruik een trilnaald om luchtbellen te verwijderen en het beton goed te verdichten. Maak gebruik van een betonpomp bij grotere hoeveelheden beton. Maak het oppervlak van het beton gelijk met een beton hark of rei en strijk het goed glad.
- Uitharden: Het uitharden van beton neemt tijd in beslag, hou rekening met de weersomstandigheden!
Een betonnen fundering maken vergt vakmanschap en nauwkeurigheid. Met een goed uitgevoerde fundering leg je de basis voor een stabiele en duurzame constructie.
Tips:
- Zorg voor nauwkeurige metingen en juiste verhoudingen bij het mengen van beton of bestel beton bij de centrale.
- Controleer regelmatig de bekisting om ervoor te zorgen dat het beton gelijkmatig wordt verdeeld.
- Maak gebruik van professioneel betongereedschap voor het beste resultaat.
- Overweeg het inschakelen van een vakman als je geen ervaring hebt met fundering storten.
- Check altijd of er een omgevingsvergunning nodig is of andere vergunningen, voordat je gaat beginnen met het storten van je fundering.
Hopelijk ben je door deze blogpost verder op weg geholpen. Ga je zelf een fundering storten? Lees ook: ‘Betonvloer storten in 10 stappen’ voor alles wat je moet weten wanneer je zelf beton gaat storten.