Betongereedschap
Beton storten met het juiste betongereedschap
Beton storten betekent snel en efficient werken, daarom is het verstandig om goed voorbereid te beginnen. Zo hoef je niet te zoeken naar gereedschap of extra inkopen te doen tijdens je klus. Een goede voorbereiding komt het eindresultaat ten goede. Hier vind je een lijst met alle betongereedschap die je nodig hebt wanneer je beton gaat storten.
Beton storten
Vloerverwarming
Beton
Je wilt beton gaan storten, dus het belangrijkste dat je nodig hebt, is beton! Stortklare beton bestellen doe je bij voorkeur bij de betoncentrale. Gebruik de betoncalculator om te berekenen hoeveel beton je nodig hebt, het resultaat zie je in liters en in m³.
Stortklare beton bestellen
Stortklare bestel je bij een betoncentrale bij jou in de buurt om ervoor te zorgen dat er niet te veel tijd tussen het laden en lossen zit. Zo blijft de kwaliteit van de betonmortel behouden.
Beton bestellen bij een betoncentrale is vooral aan te raden als je met grotere hoeveelheden aan de slag gaat en het beton over bepaalde betoneigenschappen moet beschikken. Betonmortel van de betoncentrale is van betere kwaliteit dan zelfgemaakte betonmortel.
Vergeet voordat je beton besteld niet de checklist beton bestellen te raadplegen! Dan weet je precies waar je rekening mee moet houden.
Kant-en-klare betonmortel
Net als het meeste van je betongereedschap, kun je zakken kant-en-klare betonmortel bestellen bij de bouwmarkt. Kies voor A-merken zoals Beamix of Weber, die je in de schappen van de Hornbach, Gamma of Praxis vindt. Gebruik de beton calculator om direct zien hoeveel zakken kant-en-klare betonmortel je nodig hebt.
Zelf betonmortel maken
Ook de componenten voor zelf betonmortel maken, kun je eenvoudig bestellen en laten afleveren. Zelf ophalen scheelt in de transportkosten. Een volledige prijsvergelijking en hoe de prijs van een kuub beton is opgebouwd, vind je hier: betonprijs
Bekisting
De kwaliteit van de bekisting waarin je het beton gaat storten, is minstens zo belangrijk als de kwaliteit van het beton zelf. Een bekisting moet stevig zijn en daarom met de juiste materialen worden gemaakt. De volgende materialen en gereedschappen heb je nodig bij het maken van je bekisting:
- houten planken (betonplex, steigerplanken)
- boormachine
- metselkoord
- schroeven
- zaag (of gebruik op maat gezaagd hout)
- waterpas
- meetlint
-
Bouwfolie
Beton is tijdens het storten natuurlijk vloeibaar, waardoor het snel kan spatten. Om te voorkomen dat beton op de verkeerde ondergrond terecht komt, plak je alle wanden en muren af met bouwfolie of plastic afdekfolie.
Kies voor stevige afdekfolie die niet snel scheurt. De plastic afdekfolie kan worden hergebruikt als het beton uit moet harden. Je dekt het gestorte beton tijdens deze stap af met dezelfde folie.
Bouwstaalmatten
Bij sommige betonnen toepassingen en betonvloeren wordt wapeningsstaal gebruikt. Dit kunnen bijvoorbeeld stalen staven, matten (bouwstaalmatten genoemd) of korven zijn. Wapeningsstaal beschermd het beton tegen trekkrachten. Afhankelijk van de situatie, kun je bouwstaalmatten in verschillende diktes en uitvoeringen aanschaffen.
Kruiwagen
Een betonmolen los je met de kruiwagen. Ook bij het lossen van een truckmixer kun je kruiwagens gebruiken. Je hebt stevige kruiwagens nodig, maar vul de kruiwagen niet helemaal met beton, omdat hij anders te zwaar wordt.
Bij het werken met grotere hoeveelheden beton raden we aan een betonpomp te gebruiken. Het lossen van een truckmixer met kruiwagens is niet alleen arbeidsintensief, maar soms ook onmogelijk in verband met de beperkte lostijd waar je mee te maken hebt.
Hoeveel kruiwagens is 1 kuub beton?
Een kuub beton is 12 kruiwagens, wanneer we uitgaan van een gemiddelde kruiwagen inhoud van 90 liter. De meeste standaard kruiwagens hebben een inhoud van 80 tot 100 liter.
Aantal kruiwagens =
Volume in kubieke meter
————————–
Volume van een kruiwagen in kubieke meter
Dus voor 1 kuub beton:
Aantal kruiwagens =
1 m³
————————–
0,09 m³
≈ 11,11
Dit betekent dat je ongeveer 11 tot 12 kruiwagens nodig hebt om 1 kuub beton te verplaatsen. Het is goed om een marge aan te houden, dus reken op 12 kruiwagens.
Bekijk voor meer tips de blogpost over hoeveelheid beton berekenen of gebruik onze handige betoncalculator
Schep
Een schep is een onmisbaar hulpmiddel dat wordt gebruikt voor verschillende doeleinden tijdens het storten van beton. Je gebruikt een schep om het beton en de toeslagmaterialen te verplaatsen en verspreiden of voor het aanbrengen van beton in kleinere of moeilijk bereikbare gebieden, zoals hoeken of randen.
Betonbezem
Wanneer het beton enigszins is uitgehard, kun je door met een betonbezem over het half uitgeharde beton te strijken een geribbelde structuur op het oppervlak van het beton creëren. Dit maakt het oppervlak slipvast en wordt meestal toegepast bij betonnen opritten, betonnen terrassen en betonnen looppaden.
Waterpas
Een waterpas is nodig om te controleren of je bekisting en je vloer overal van gelijke hoogte zijn. Bij opritten of afwateringskanalen, moet het betonoppervlak een bepaalde helling of graden hebben voor een juiste afwatering. Een waterpas helpt bij het nauwkeurig instellen en controleren van deze helling.
Roterende laser
Voordat je begint met beton storten heb je natuurlijk al bepaald hoe hoog de vloer moet gaan worden. Met een roterende laser (of kruislijnlaser) meet je heel nauwkeurig de hoogte. Een roterende laser kun je ook gebruiken om de vloer na het storten op te meten.
Op de afbeelding hierboven zie je een zelfnivellerende 3x 360º Multilijnlaser set van DeWALT, type DCE089D1G met een 10.8V Li-Ion accu (1x 2.0Ah accu) in koffer – 30m – groen. Wil je deze set aanschaffen? Ga naar de website van gereedschapcentrum.nl voor meer informatie!
Speciekuip
Zorg ervoor dat je een speciekuip (of mortel emmer) hebt voordat je aan de slag gaat met beton storten. Hierin maak je je beton maakt bij kleine klussen. Bovendien is een speciekuip handig voor het verplaatsen van kleine hoeveelheden betonmortel. Er zijn speciekuipen verkrijgbaar tot 1500 liter, maar een grote klus vraagt ook hier om ander gereedschap, kies voor een betonmolen als je grotere hoeveelheden beton moet aanmaken.
Betonmolen
Een betonmolen of -mixer kan meer beton bevatten dan een speciekuip. Een betonmolen beschikt daarbij over draaihendel of mechanisme waarmee je de betonmolen kunt laten draaien. Zo meng je het beton tot een soepel en glad mengsel. Ga je de componenten zelf mengen? Bekijk de handleiding zelf betonmortel maken!
Betonpomp
Om stortklare beton snel en veilig vanuit een truckmixer te lossen kun je een betonpomp gebruiken. Bij het storten van grotere hoeveelheden beton raden we het gebruik van een betonpomp zeker aan.
Met een betonpomp verplaatst je het beton snel van de truckmixer de naar de stortlocatie en het wordt makkelijker om het beton over het vloeroppervlak te verdelen.
Stortklaar beton kun je online bestellen bij een betoncentrale in de buurt. Beton bestellen is goedkoper en minder arbeidsintensief dan zelf beton maken. Hier is volledige blogpost te vinden over de prijs van 1 kuub beton. Zelf beton maken of kant-en-klaar beton bestellen, kun je aan de hand van deze gids nog beter bepalen.
Trilnaald
Een trilnaald wordt in de vers gestorte betonmortel ingebracht en produceert snelle trillingen. De trillingen zorgen ervoor dat het beton vloeibaarder wordt, waardoor luchtbellen naar het oppervlak kunnen stijgen. Dit komt de sterkte, consistentie en duurzaamheid van het beton ten goede.
Aluminium rei
Met een aluminium rei, afreibalk of richtlat, egaliseer je een de vers gestorte betonmortel eenvoudig met de hand. Je haalt de rei zo evenredig mogelijk over de vers gestorte betonmortel om het glad te strijken. Een ondergrond van zand kun je ook voorbereiden met een rei of richtlat. Ook deze egaliseer je op dezelfde manier als verse betonmortel.
Afwerkspaan
Net als de aluminium rei of richtlat, is de afwerkspaan ook belangrijk voor het afwerken van het beton. Een afwerkspaan voor beton gebruik je voor het uitspreiden van het beton en het egaal maken van het vers gestorte beton. Kies bij voorkeur voor een afwerkspaan met handvat. Deze geeft je een goeie grip en een groot bereik. Afwerkspanen zijn ook gecombineerd met een betonbezem verkrijgbaar.
Producten als afwerkspanen, roterende lasers en betonmolens zijn prijzig bij aanschaf. Uiteraard kun je deze kopen, maar vaak is huren aantrekkelijker. Sommige bouwmarkten bieden je de mogelijkheid dit soort gereedschap te huren.
Betonhark
Een betonhark, of betontrekker, gebruik je bij het beton storten om de betonmortel gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Je kunt een beton hark ook gebruiken om het beton te nivelleren en onregelmatigheden of luchtbellen te verwijderen. Bij grote projecten wordt om luchtbellen uit het beton te verwijderen gebruik gemaakt van een trilnaald. Betonharken zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en speciaalzaken.
Vlindermachine
De vlindermachine wordt gebruikt om oneffenheden in het beton glad te strijken en het oppervlak een egaal, gepolijst uiterlijk te geven. Je begint met vlinderen nadat het beton is verdicht en enige tijd heeft kunnen uitharden.
Betonverf
Met betonverf of beton pigment kun je een betonvloer een mooie kleur geven. Betonverf gebruik je nadat je betonvloer is uitgehard. Betonverf en coating bieden een betonvloer – naast een fraai uiterlijk – ook extra bescherming tegen krassen, stoten en weersinvloeden, afhankelijk van het type coating of verf waar je voor kiest. In onze blogpost over betonverf lees je wat de beste betonverf voor buiten is.
Wil je je betonvloer een kleur geven tijdens het storten? Dan kies je voor beton pigment. Beton pigment meng je door je betonmengsel heen, waardoor je betonvloer nog kleur vaster wordt. Beschadigingen aan je vloer doen dan niets af aan de kleur.
Betonvloer plint
Net als andere soorten vloeren worden er bij betonvloeren ook plinten toegepast. Je kunt kiezen voor verschillende verwerkingsmethoden: een aluminium plint, ingestorte plint of plint van beton. Een plint aanbrengen voorkomt dat je muur na verloop van tijd beschadigd raakt door vocht en schimmels.
Benodigheden vloerverwarming aanleggen
Vloerverwarming kun je laten aanleggen door een professional, maar als je voldoende kluservaring hebt kun je het ook zelf doen. Hieronder is staan de benodigde materialen die je nodig hebt wanneer je zelf vloerverwarming gaat aanleggen. Alle andere zaken waar je rekening moet houden vind je hier: alles over vloerverwarming
Vloerverwarmingspomp
Vloerverwarming bestaat uit losse vloerverwarmingsbuizen of een compleet net van draadmatten, dat in een bepaald patroon gelegd wordt. Het spreekt vanzelf dat vloerverwarmingsbuizen een essentieel onderdeel vormen van je vloerverwarming. Deze buizen zijn los te koop, op rol of als complete set. Wanneer je gebruik maakt van matten heb je mattenbinders voor bevestiging.
Vloerverwarmingsbuis
Vloerverwarming bestaat uit losse vloerverwarmingsbuizen of een compleet net van draadmatten, dat in een bepaald patroon gelegd wordt. Het spreekt vanzelf dat vloerverwarmingsbuizen een essentieel onderdeel vormen van je vloerverwarming. Deze buizen zijn los te koop, op rol of als complete set. Wanneer je gebruik maakt van vloerverwarmingsmatten heb je ook mattenbinders voor bevestiging.
Draadmatten
Om de vloerverwarmingsbuizen op hun plaats te houden, kun je bij het aanleggen van vloerverwarming draadmatten en matten binders gebruiken.
Draadmatten
Draadmatten, ook rastermatten genoemd, worden gebruikt om de vloerverwarmingsbuizen op hun plaats te houden tijdens de installatie. Ze zorgen ervoor dat de buizen op de juiste afstand van elkaar blijven liggen, wat belangrijk is voor een gelijkmatige warmteverdeling over de vloer.
Matten binders
Matten binders zijn een soort tie wraps die worden gebruikt om de vloerverwarmingsbuizen vast te maken aan de draadmatten. Ze zorgen ervoor dat de buizen goed vastzitten en niet verschuiven tijdens het storten van de betonvloer.
Aluminium reflectiefolie
Reflecterende folie wordt gebruikt om de efficiëntie van de vloerverwarming te verbeteren. De folie wordt meestal geplaatst onder de verwarmingsbuizen of verwarmingsmatten. Hier zijn een paar redenen voor, onder andere: reflectie van warmte, warmte-isolatie, energiebesparing en het voorkomen van condensvorming, omdat aluminium reflectiefolie de neiging heeft om warmte vast te houden en te voorkomen dat vocht in de ondervloer condenseert.
Vloerverwarming verdeler
Net als de vloerverwarmingsbuizen is een vloerverwarming verdeler belangrijk voor een goed werkende vloerverwarming. De verdeler zorgt voor een juiste en efficiënte toevoer van water in de buizen. De verdeler wordt aangesloten op een thermostaat die aangeeft wanneer de verdeler (en pomp) water in de vloerverwarmingsbuizen moeten laten stromen.
Compressor
Voordat je begint met beton storten test je de leidingen met een compressor op lekkages door het vloerverwarmingssysteem onder druk te zetten met lucht of water. Houd de druk een paar minuten constant en kijk of er drukverlies optreedt. Dat kan wijzen op een lek. Ook het verlies van water of lucht betekent dat er ergens een lek in het systeem is.
Isolatie materiaal
Om optimaal te profiteren van je vloerverwarming breng je isolatie aan rondom je vloerverwarmingsbuizen. Een veel gebruikt materiaal voor het isoleren van betonvloeren is EPS. Dit is een licht materiaal dat sterk lijkt op piepschuim met een uitstekend isolerende werking. Het is verkrijgbaar bij veel bouwmarkten en je kunt het zelf op maat zagen.
Door goed te isoleren verlies je minder warmte en bespaar je energie. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Het is dus de moeite waard voldoende aandacht te besteden aan je betonvloer isolatie. Bij nieuwbouwwoningen wordt om deze reden vaak gebruikt gemaakt van prefab kanaalplaatvloeren. Ook hierin wordt EPS gebruikt. Aan de onderzijde kunnen deze worden afgewerkt met Tempex of steenwol, voor een nog betere isolatie.
Veiligheid
Zorg ervoor dat alle betongereedschap en apparatuur veilig wordt gebruikt en verklein het risico op verwondingen door het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
-
Veiligheidshelm: om je hoofd te beschermen tegen vallend puin of andere gevaren.
-
Veiligheidsbril of gelaatsscherm: Beschermd je ogen tegen stof, beton spetters en andere deeltjes.
-
Gehoorbescherming: Bij gebruik van luidruchtige apparatuur zoals betonmixers.
-
Handschoenen: om je handen te beschermen tegen irritatie door beton en chemicaliën die in het beton kunnen zitten.
-
Veligheidslaarzen met stalen neus: Bieden bescherming tegen vallend materiaal en zware objecten en vloeibare betonmortel
-
Stevige werkkleding: Draag geschikte kleding die je beschermt tegen beton spetters en die comfortabel is voor langdurig gebruik.
-
Kniebeschermers: voor wanneer je veel op je knieën moet werken, bijvoorbeeld bij het gladstrijken van het beton.
-
Veiligheidsharnas of leeflijn: werk je op hoogte? gebruik de juiste valbeveiliging.
Zorg ervoor dat je de specifieke veiligheidsrichtlijnen en voorschriften volgt die je hebt opgenomen in je stortplan of die gelden op de bouwplaats waar je werkt.