Beton bestellen, storten en afwerken

Betonvloer storten in 10 stappen

Betonvloer storten

Betonvloer storten: de complete handleiding

Wil je alles weten over betonvloer storten? Dan ben je op de juiste plek! Over het storten van beton valt immers veel te vertellen. We hebben daarom deze handleiding betonvloer storten samengesteld en alle informatie op een rijtje gezet. In 10 stappen wordt uitgelegd hoe je een betonvloer kunt storten en wat er allemaal bij komt kijken.

Let hierop voordat je een betonvloer gaat storten!

  • Tekeningen en specificaties
    Bereid je allereerst goed voor door alle relevante informatie voor je project, zoals bouwtekeningen en specificaties zoals betoncodes te verzamelen. Check of er eventueel vergunningen nodig zijn voor de werkzaamheden die je wilt uitvoeren. We raden eigenlijk altijd aan om alles vast te leggen in een stortplan, ook bij kleinere projecten.
  • Opruimen en schoonmaken
    Maak de ondergrond goed schoon. Verwijder vuil, stof en eventuele los liggende materialen. Ga je buiten beton storten? Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is. 
  • Gereedschap
    Zorg ervoor dat je alle materialen en gereedschap binnen handbereik hebt, zodat je zonder onderbrekingen verder kunt werken. Bekijk de volledige lijst met betongereedschap om te zien welke materialen en gereedschappen je nodig hebt om zelf een betonvloer te storten.
  • Beton bestellen of zelf betonmortel maken?
    Bepaal vooraf, ga je zelf betonmortel maken, stortklare beton bestellen van de betoncentrale, of ga je voor zakken kant-en-klare droge betonmortel? Gebruik de betoncalculator om de hoeveelheid beton te berekenen en bepaal vooraf wat voor jou voordeliger is. Om je hierbij te helpen hebben we e
    en volledige prijsvergelijking van 1 kuub beton voor je gemaakt. Ga je voor stortklare beton van de betoncentrale? Bekijk dan de checklist beton bestellen

Buiten projecten

Buitenprojecten vereisen extra maatregelen vanwege blootstelling aan de elementen.

  • Bouwvoorschriften
    Controleer altijd de bouwvoorschriften en richtlijnen. De gemeente kan specifieke vereisten hebben voor funderingsdiepte of andere aspecten van het bouwproces.
  • Weersomstandigheden
    Houd rekening met weersomstandigheden zoals regen, hitte en vorst. Neem maatregelen om het beton te beschermen bij extreme temperaturen, zoals het gebruik van afdekkingen, isolatie en vorstbeschermende middelen en bij het plannen rekening houden met de weersverwachting.
  • Droogtijd
    Beton dat buiten wordt gestort kan langer nodig hebben om uit te harden vanwege temperatuurschommelingen. Hou de droogtijd goed in de gaten en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Maatvoering bepalen – stap 1

Of je nu van plan bent om binnen of buiten een betonvloer te storten, allereerst zul je de maatvoering correct moeten bepalen en uitzetten. 

Vloeroppervlak berekenen

Als eerst bereken je de oppervlakte. Afhankelijk van of je een betonvloer, fundering of kolom gaat storten, zijn er verschillende formules om de oppervlakte te berekenen. De uitkomst van de oppervlakte berekening, gebruik je om de hoeveelheid beton te berekenen.

Je kunt om de hoeveelheid beton te berekenen ook gebruik maken van de betoncalculator.

Een betonvloer is bovendien nooit 100% vlak, toch is het vooral voor binnen projecten nodig dat je zo nauwkeurig mogelijk werkt om een gelijkmatige en vloer te creëren.

Bovendien hoeft niet elke betonvloer noodzakelijkerwijs volledig waterpas te zijn. Vervolgens ligt het eraan waarvoor je de betonvloer gaat gebruiken, omdat een helling of afschot soms juist nodig kan zijn. Bijvoorbeeld voor waterafvoer.

Werk volgens het stortplan, waarin je alle relevante tekeningen, bouwplannen en specificaties hebt verzameld en zorg dat je volledig begrijpt wat het beoogde eindresultaat is en welke afmetingen, hoogtes en hellingen nodig zijn.

Uitzetten referentiepunten

Gebruik meetinstrumenten zoals een roterende laser, waterpas en meetlint om de exacte locaties van de hoeken en randen van de betonvloer uit te zetten. Deze markeringen zijn je referentiepunten voor het plaatsen van de bekisting en het storten van het beton.

Roterende laser uitzetten maatvoering betonvloer storten

Plaats eerst de bekisting langs de gemarkeerde lijnen en hoeken. Zorg er dan voor dat de bekisting waterpas staat en de juiste hoogte heeft om de gewenste betondikte te bereiken. De bekisting fungeert als een gids voor het beton tijdens het storten.

Controle

Controleer de hoogtes en hellingen van de bekisting zorgvuldig met behulp van je referentiepunten en meetinstrumenten. Pas ten slotte de bekisting aan voor de gewenste hoogte en zorg voor afschot en waterafvoer, indien nodig.

Graafwerkzaamheden betonvloer storten – stap 2

Graafwerkzaamheden zijn meestal van toepassing wanneer je een betonvloer buiten gaat storten. Hoe diep de fundering moet zijn is afhankelijk van het gewicht dat de constructie moet dragen. Beton is een zwaar materiaal. Vooral wanneer je een betonvloer binnen wil gaan storten, moet je rekening houden met het gewicht van beton.

Zwaardere constructies of structuren vereisen meestal een diepere fundering om de belasting te kunnen dragen. De fundering van een tuinhuis moet 30 tot 35 cm diep worden afgegraven.

Maak na de graafwerkzaamheden als eerst de ondergrond zo vlak mogelijk. Nadat de ondergrond enigzins vlak is gemaakt, kun je deze vervolgens met bijvoorbeeld isolatieplaten stabiel maken.

Bouwfolie

Bedek tot slot de volledige ondergrond met een laag bouwfolie. Wanneer je beton gaat storten op een sterk zuigende ondergrond, zorgt de bouwfolie ervoor dat het vocht uit het beton niet in de ondergrond kan trekken.

Trek de bouwfolie iets op tegen de wanden. Zo voorkom je dat het vocht uit het verse beton in aangrenzende muren trekt. Tevens zorg je er zo voor dat beton spetters niet op de muur of wanden komen.

De plastic bouwfolie die je hiervoor gebruikt kun je later nog een keer gebruiken om het vers gestorte beton af te dekken tijdens het uitharden.

Bekisting plaatsen – stap 3

Omdat beton zwaar is moet de bekisting stevig zijn. Want de bekisting vormt als het ware een mal waarin het beton wordt gestort. Niet alleen de kwaliteit van je beton is bepalend voor het eindresultaat.

De bekisting waarin je het beton aanbrengt is minstens zo belangrijk. Een goede bekisting is stevig en volgens de juiste maatvoering gemaakt.

Je wilt de bekisting waterpas maken, daarom moet de vloer (binnen) vooraf bezemschoon, wanneer mogelijk enigszins vlak en opgeruimd zijn.

Bekisting voor fundering, garagevloer of schuurvloer

Voor je buiten begint met het maken van de bekisting voor een fundering of betonvloer voor je schuur of garage, zet je eerst de gewenste oppervlakte af met metselkoord.

Tentharingen kunnen goed van pas komen. Deze zet je in de hoeken neer, waarna je het metselkoord bevestigd.

Vervolgens kun je beginnen met het opbouwen van de bekisting. Houd altijd rekening met de dikte van het hout. Je verliest al snel enkele centimeters oppervlakte aan de bekisting zelf.

Bekistingsmaterialen

Betontriplex, kunststof of staal wordt vaak gebruikt om bekistingen mee te maken. Voor een kleinere oppervlakte is gewoon hout of steigerplanken ook geschikt. Door de hogere draagkracht is bijvoorbeeld betonplex geschikter voor grotere oppervlakten.

Kijk voor een volledige lijst met materialen en gereedschappen die je nodig hebt om een bekisting te bouwen op de pagina betongereedschap

Prefab bekisting
Prefab bekisting wordt niet ter plaatse gemaakt, maar vooraf in de fabriek geproduceerd. Zodoende kun je sneller bouwen en is er minder materiaalverspilling. Meestal wordt prefab bekisting gebruikt bij grotere bouwprojecten.

Zelf bekisting maken
Breng als eerste rondom het te storten oppervlak de houten planken aan. Zorg dat alle onderdelen waterpas staan. Gebruik hiervoor je meetapparatuur en waterpas. Vervolgens vul je naden of kieren op met een vulmiddel, bijvoorbeeld purschuim. Zo kan het vers gestorte beton niet uit de bekisting vloeien. Intussen zorg dat je alle materialen en gereedschappen binnen handbereik hebt.

Hoogte- en helling controle
Controleer de hoogtes en hellingen met behulp van je referentiepunten en meetinstrumenten. Dan pas je waar nodig de bekisting aan, zodat de vloer de gewenste hoogte en afschot heeft voor waterafvoer. Het laatste doe je natuurlijk alleen indien van toepassing.

Laat voor het beste resultaat het beton altijd eerst goed uitharden. Daarna kun je als laatste de bekisting verwijderen.

Wapening aanbrengen – stap 4

Een betonvloer of constructie die zwaardere belasting moet dragen, vereist versterking in de vorm van wapening. Dit noem je gewapend beton. Er zijn verschillende manieren om beton te wapenen (bouwstaalmatten, staven en korven). Er wordt ook gebruik gemaakt van basalt om beton te wapenen, bekijk hier meer informatie over basalt wapening.

Bouwstaalmatten

Bouwstaalmatten – ook wapeningsnetten genoemd – zijn stalen roosters die het beton de benodigde sterkte en stabiliteit geven. De bouwstaalmatten leg je voor het storten in de bekisting of op de vloer. Hierdoor blijft je betonvloer zelfs bij intensief en langdurig gebruik vrij van scheuren en barsten. Dat komt doordat bouwstaalmatten bijzonder effectief zijn in het opvangen van trekkrachten.

Bij dikkere vloeren wordt soms dubbele wapening toegepast (twee lagen van bouwstaalmatten), zodat het beton nog beter beschermd is. Om funderingen te wapenen worden ook wapeningskorven gebruikt. Met de bouwstaalmatten calculator van bouwstaal.nl kun je eenvoudig het benodigde aantal bouwstaalmatten, supportliggers en dekking blokjes berekenen.

Wapeningsnetten betonvloer storten

Laslengte

Zorg ervoor dat bij grotere oppervlakken de wapeningsnetten elkaar enigszins overlappen. Dit overlappende gedeelte noem je de laslengte. De laslengte zorgt ervoor dat trekkrachten adequaat worden geabsorbeerd door het betonstaal. De exacte lengte van de las hangt af van de diameter van het betonstaal. Door de juiste laslengte te hanteren verzeker je jezelf van een sterke betonvloer of fundering.

Diameter wapening    

Laslengte (millimeters)

ø 8

490  

ø 10

655

ø 12

815

ø 16

1130

Vloerverwarming aanleggen – stap 5

Vloerverwarming is een energiezuinige manier van verwarmen. Het zorgt voor een gelijkmatige verwarming van je vloer en straalt vervolgens geleidelijk warmte uit naar de ruimte. Omdat er zo voor wordt gezorgd dat er geen koude plekken zijn, creëert vloerverwarming een comfortabele omgeving.

Bovendien zijn betonvloeren goed in het vasthouden van warmte. Dat komt door de structuur van beton.

Deze eigenschap maakt dat een betonvloer energiezuiniger is dan andere vloeren, vooral in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming wordt meestal binnen toegepast.

Het wordt het aangesloten op je centrale verwarmingssysteem. Het is ook mogelijk je gehele verwarmingssysteem aan te leggen op basis van warm water vloerverwarming.

Legpatroon vloerverwarmingsbuizen

Ook het legpatroon van de buizen is van belang. De meeste vloeren worden het best verwarmd doormiddel van een zogeheten ‘slakkenpatroon’. Het patroon loopt dan van buiten naar binnen in de vorm van een slakkenhuis.

Daarentegen is er ook het ‘meanderpatroon’. Dit patroon is alleen aan te raden als er van nature koude gedeelten in een ruimte aanwezig zijn, zoals door openslaande deuren. Het warme water loopt dan langs de meest koude gedeelten, waardoor de warmteverdeling bij het meanderpatroon niet optimaal en efficiënt is.

Wil je alles weten over vloerverwarming? Klik dan hier.

Beton storten – stap 6

Na het voorbereidende werk is het tijd om het beton te storten! Het verwerken van stortklare beton moet op een praktische en efficiënte manier gebeuren. Beton storten kan een zware klus zijn, daarom raden we bij grotere hoeveelheden af het beton direct vanuit de mixer in kruiwagens te laden. Bij het storten van kleinere hoeveelheden beton is het wel mogelijk.

Tijdens het storten is het belangrijk dat er geen luchtbellen in het mengsel achterblijven, dit noemen we verdichten van het beton. Verdichten verhoogt de sterkte van het beton en zorgt voor een dichte structuur in de betonvloer.

De bouwstaalmatten, eventuele vloerverwarming en het isolatiemateriaal moeten tijdens het beton storten goed worden ingebed in de vloeibare betonmortel.

Storten

Kruiwagen

Vul je kruiwagen maximaal tot de helft, anders wordt hij te zwaar om te verplaatsen. Houd er rekening mee dat je voor het storten van 1m3 beton ongeveer 25 keer van betonwagen of mixer naar je stortlocatie loopt. Het storten van een grote oppervlakte met behulp van een truckmixer wordt dus al snel een te zware, of onmogelijke klus. Ga je een grote hoeveelheid beton storten? Dan raden we aan een betonpomp te gebruiken.

Betonpomp

Er zijn kleine en grote varianten beschikbaar. Een kleine betonpomp is prima te gebruiken voor grote particuliere klussen. De betonpomp pompt het beton van de menglocatie naar de stortlocatie. Het storten wordt zo een stuk eenvoudiger.

Het bedienen van een betonpomp is specialistisch werk, dus huur een betonpomp met pompmachinist. Deze kan je ook goed helpen tijdens je werkzaamheden.

Met een kleine betonpomp kun je tot wel 18 m³ beton per uur storten. Op bouwplaatsen wordt vaak een pompmixer gebruikt. Dit is een combinatie van een truckmixer en een betonpomp. Hiermee zijn stortsnelheden van 20 tot 30 m³ per uur haalbaar.

In de praktijk zal een kleine betonpomp vaak voldoen als je als particulier een klus wilt uitvoeren

Betonvloer storten op zand

Ga je beton storten op een zandondergrond? Zand is een sterk zuigende ondergrond, waardoor de kans groot is dat de ondergrond te veel vocht uit het beton opneemt. Je vloer zal er dan niet mooi uitzien.

Dit voorkom je door bouwfolie op de ondergrond aan te brengen voor het beton storten. Bouwfolie is over het algemeen iets goedkoper dan afdekfolie. Omdat het onder het beton verdwijnt, wordt het slechts een keer gebruikt.

Zelf beton maken

Wanneer je zelf beton gaat maken haal je uit een zak van 25 kg betonmortel ongeveer 12,5 liter betonmortel.

Bekijk de handleiding zelf betonmortel maken. Wil je weten hoeveel beton je nodig hebt? Dit kun je uitrekenen met behulp van de betoncalculator

Zinken

Het opvullen van de hoeken is tijdens het storten vaak lastig door hoogteverschillen. Dit noemt men in de praktijk ook ‘zinken’ van het beton.

Om te voorkomen dat deze hoogteverschillen duidelijk zichtbaar zijn voor het blote oog, moet je enige ervaring hebben in het storten van betonvloeren.

Betonvloer afwerken – stap 7

Een goed afgewerkte betonvloer gaat langer mee en blijft er daarbij ook nog eens goed uit zien. Het afwerken van je betonvloer omvat eigenlijk verschillende stappen waarmee je het betonoppervlak verfijnd en beschermt.

Voordat je begint met afwerken, laat je altijd eerst het vers gestorte beton beginnen met uitharden. Er zijn afhankelijk van het uiteindelijke gebruik, verschillende manieren waarop je je betonvloer kunt afwerken en nabehandelen.

Betonvloer kleuren

Betonvloer kleuren met beton pigment
Je kunt ervoor kiezen je betonvloer te kleuren met pigmenten om verschillende tinten te creëren, waaronder een passende tint bij je interieur, of de buitenmuren van je woning wanneer we te maken hebben met een betonnen terras of oprijlaan. 

Ruwol_betonverf

Betonvloer verven met betonverf
Je betonvloer verven met betonverf levert vele kleuropties op. Betonverf is eenvoudig zelf aan te brengen en een kosteneffectieve manier om je betonvloer te beschermen en tegelijkertijd een mooi kleurtje te geven. 

Vloeroppervlak bewerken

Betonvloer printen
Met behulp van stempels of matten kun je een patroon of textuur op je betonvloer aanbrengen. Deze techniek wordt printbeton genoemd. Printbeton wordt vaak toegepast bij betonnen terrassen en opritten. Lees de blogpost over printbeton om alles te weten te komen over deze mooie vloerafwerking.

Betonvloer impregneren
Je kunt je betonvloer impregneren voor bescherming tegen beschadiging, vlekken, slijtage en vocht. De levensduur van je betonvloer wordt hierdoor verlengd en het impregneren vergemakkelijkt het onderhoud.

Antislipbehandeling
Staat je betonvloer bloot aan vocht, zoals in de badkamer of bij buitentoepassingen? Pas dan een antislipbehandeling toe om de veiligheid te vergroten. Voor betonvloeren buiten, zoals opritten en terrassen, kun je het betonoppervlak vegen met een betonbezem voordat het volledig uithardt.

Gebezemd beton

Beton bezemen zorgt ervoor dat het vloeroppervlak veilig en slipbestendig is en er mooi uitziet. Deze afwerking gebruik je meestal buiten, een betonvloer binnen – vooral in de woning- wil je meestal van een strak afgewerkt oppervlak voorzien.

Betonvloer schuren
Als eerste zou je ervoor kunnen kiezen om je betonvloer te schuren, want schuren zorgt voor een schoon oppervlak waarop vlekken niet langer zichtbaar zijn. Vooral wanneer het grote oppervlakten betreft, is schuren met behulp van een betonschuurmachine aan te raden.

Schuren met de hand is ook mogelijk, echter is dat geen goed idee wanneer je een grote vloer wilt openschuren.

Na het schuren kun je verder gaan met polijsten. Polijsten zorgt voor glanzend en makkelijk schoon te houden vloeroppervlak. Meer over polijsten lees je hieronder bij stap 8: ‘betonvloer verharden.’

Betonvloer verharden – stap 8

Verharden vindt plaats nadat het beton is gestort en geëgaliseerd, maar voordat het volledig is uitgehard. Door je betonvloer te verharden creëer je een duurzaam en aantrekkelijk vloeroppervlak dat bestand is tegen slijtage, scheuren en andere vormen van beschadiging.

Ook worden er soms chemische additieven aan het betonmengsel toegevoegd om de verharding of andere eigenschappen van het beton te beïnvloeden.

Heb je geen ervaring met chemische additieven? Overweeg het gebruik van chemische additieven zorgvuldig, voordat je ermee aan de slag gaat.

Betonvloer verharden

Betonvloer vlinderen
Vlinderen doe je allereerst met als doel het vers gestorte beton te verdichten en verharden. Ook levert het een glad en strak afgewerkte gevlinderde betonvloer op.

Voor het vlinderen van je betonvloer gebruik je een vlindermachine, ook bekend als een betonafwerkmachine of troffelmachine.

Je begint met vlinderen voordat het beton volledig is uitgehard en enigszins beloopbaar is. Het vlinderen voer je in meerdere stappen uit. Begin als eerst grof en gebruik vervolgens steeds fijnere troffels.

Ten slotte kun je een betonsealer of impregneermiddel aanbrengen voor extra bescherming en glans.

Vlindermachine betonvloer storten

Betonvloer polijsten
Verharden doormiddel van polijsten doe je met een mechanische polijstmachine. Een polijstmachine slijpt en polijst de vloer waardoor het oppervlak enerzijds harder, gladder en duurzamer wordt en anderzijds een glanzende afwerking krijgt die makkelijk schoon te houden is.

Wanneer je gaat polijsten, begin je eerst met grof schuren om ruwe plekken te egaliseren.

Vervolgens creëer je met fijnere schuurpads een gladder oppervlak. Tussendoor is het belangrijk om stof en vuil te verwijderen. Daarna gebruik je nog fijnere schuurpads voor een glanzende afwerking.

Voor extra bescherming en glans breng je na het polijsten van je betonvloer als laatst een betonsealer aan.

Chemische additieven

Versnellers
Versnellingsmiddelen worden bijvoorbeeld gebruikt om het uithardingsproces van beton te versnellen. Dit kan nuttig zijn wanneer je de betonvloer snel wilt belasten of wanneer je gaat storten bij koude temperaturen. Wanneer het koud is verloopt het uithardingsproces langzamer.

Vertragers
Zogenoemde vertragers zorgen in tegenstelling tot versnellers dat het uithardingsproces van beton juist langzamer verloopt. Vertragen is soms nodig. Bijvoorbeeld bij grote betonvloeren, zodat je meer tijd hebt voor het egaliseren en afwerken.

Superplastificeermiddelen
Om de consistentie en verwerkbaarheid van het betonmengsel te verbeteren, kun je superplastificeermiddelen toegevoegen. Superplastificeermiddelen verminderen de water-cementverhouding. Als gevolg hiervan wordt het beton sterker zonder dat er extra water nodig is.

Silliciumcarbide
Het verharden van je betonvloer met behulp van siliciumcarbide resulteert in een uiterst slijtvast vloeroppervlak. Siliciumcarbide is een extreem hard materiaal met een hoge slijtvastheid. Hierdoor is het goed te gebruiken wanneer de betonvloer aan zware belasting en slijtage wordt blootgesteld. Bijvoorbeeld bij industriële vloeren, magazijnen en parkeergarages. Dit harde materiaal voeg je toe aan het betonmengsel.

Nabehandelen betonvloer – stap 9

Nabehandeling van je betonvloer helpt bij het waarborgen van de kwaliteit, sterkte en duurzaamheid. Zoals het voorkomen van scheuren, slijtage en vlekken.

Betonvloer verdichten

Het doel van verdichten is om luchtbellen die tijdens het storten worden gevormd uit het beton te verwijderen. Allereerst is dit belangrijk voor de sterkte van het beton.

Ook ontstaat er een mooie, dichte structuur in de betonvloer als er geen luchtbellen in het betonmengsel aanwezig zijn tijdens het storten. Vandaar dat direct na het storten het beton verdicht moet worden.

Wanneer je te maken hebt met kleinere oppervlakten kun je de luchtbellen handmatig verwijderen. Bijvoorbeeld met een trilnaald of door met een houten lat in het beton te prikken.

Bij grotere oppervlakten daarentegen, op bouwplaatsen of in betoncentrales, verdrijf je de luchtbellen door het beton vlak na het storten of produceren te trillen met behulp van oppervlaktetrillers of bekistingstrillers.

Tot slot kan vers beton ook worden verdicht door te schokken, centrifugeren, persen of walsen.

Nabehandeling betonvloer oppervlak

Bevochtiging
Hou het betonoppervlak vochtig om uitdroging te voorkomen. Dit doe je door het beton regelmatig te besproeien met water of door waterdichte dekens over het beton te leggen om verdamping van het vocht te verminderen.

Afdekking
Je kunt afdekmaterialen gebruiken om het vers gestorte beton af te dekken. Gebruik bijvoorbeeld plastic folie, natte jutezakken of absorberende dekens waarmee je het beton beschermt tegen direct zonlicht, wind en extreme temperaturen, omdat deze factoren de uitharding negatief kunnen beïnvloeden.

Temperatuurcontrole
Neem extra maatregelen bij hoge temperaturen. Je kunt bijvoorbeeld koelwater aan het mengsel toevoegen en tenten\constructies opzetten om schaduw te creëren en zo te proberen de temperatuur van het beton te beheersen.

Curing compound
Het aanbrengen van een curing compound op het betonoppervlak helpt om vocht vast te houden. Hierdoor wordt het uithardingsproces verbeterd en te versneld. Dit is met name nuttig wanneer het beton buiten gestort wordt.

Het hoofddoel van een curing compound is om vochtverlies door verdamping te verminderen, zo kan het verse beton beter uitharden. Nabehandelen met curing compound voorkomt scheuren en gebreken.

Onderhoudsinstructies voor betonvloeren
Een goed onderhouden betonvloer behoudt zijn kwaliteit op de lange termijn. Bekijk de blogpost betonvloer schoonmaken voor tips over reiniging van je betonvloer.

Lees tip! Bekijk dit artikel over beton recycling

Droogtijd betonvloer – stap 10

De droogtijd van een betonvloer is eigenlijk geen nauwkeurige term, een betonvloer ondergaat een hydratatieproces. Dit noemen we uitharden van het beton. Het duurt 28 dagen voordat het beton volledig is uitgehard, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Droogtijd betonvloer 10 centimeter

Meestal is de droogtijd van een betonvloer van 7 tot 10 cm dik vier weken. Dat is een van de nadelen van een betonvloer. Vaak is een net gestorte betonvloer na een of twee dagen al beloopbaar, maar nog niet klaar om optimaal belast te worden.

Wanneer betonvloer volledig belasten?

Hoe lang moet een betonvloer drogen? Wanneer kan ik mijn pas gestorte vloer volledig belasten? Het zijn veelgestelde en dat is begrijpelijk. Belangrijker is echter dat het beton voldoende de tijd krijgt om volledig uit te harden en dat de juiste stappen worden genomen tijdens de nabehandeling, om het beton te beschermen tegen te snelle uitdroging.

Zo verzeker je jezelf van een slijtvaste betonvloer die bestand is tegen zware belasting. Wacht totdat de vloer volledig is uitgehard voordat deze zwaarder wordt belast.

Temperatuur en droogtijd betonvloer

Factoren die de droogtijd beïnvloeden, zijn onder meer de temperatuur en het vochtgehalte in de omgeving, de betonsamenstelling en de dikte van de betonlaag.

Hoge temperaturen
Bij hoge temperaturen bindt cement sneller, wat de droogtijd verkort. Echter, er is een risico dat het water te snel verdampt, wat kan leiden tot een poreuze betonvloer met scheuren. Het afdekken van de betonvloer met plastic zeil of stucloper helpt om het beton vochtig te houden en de juiste uitharding te bevorderen.

Lage temperaturen
Bij lagere temperaturen moet het beton ook worden afgedekt of behandeld met een nabehandelingsproduct om de juiste reactietijd te garanderen.

Beschermende toplaag voor betonvloeren

Een betonvloer kan prima gebruikt worden als een definitieve vloer waarop geleefd en gewerkt wordt, waardoor afwerking met extra toplaag meestal niet nodig is. Echter, afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er situaties waarin het noodzakelijk is om je betonvloer af te werken met een beschermende toplaag. Enkele veel toegepaste opties hiervoor zijn:

  • Epoxy vloercoating
    Epoxy vloercoating is een duurzame en slijtvaste optie. Epoxy coating is bestand tegen chemicaliën, oliën en andere vloeistoffen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Egaline vloer
    Egaliseren van de vloer wordt toegepast om onregelmatigheden in de vloer te corrigeren, een egaline vloer dient meestal als tussenlaag tussen een betonvloer en een eindvloer, zoals linoleum of parket.
  • Polyurethaan coating
    Polyurethaan is flexibeler dan epoxy en biedt een uitstekende weerstand tegen krassen en vlekken. Het is geschikt voor gebieden met veel voetverkeer en biedt bovendien een goede UV-bescherming, waardoor het een goede keuze is voor ruimtes met veel zonlicht.
  • Acryl sealer
    Deze zijn minder duurzaam dan epoxy of polyurethaan, maar bieden een sneldrogende en kosteneffectieve manier je betonvloer te verzegelen en te beschermen tegen vlekken. Deze oplossing is ideaal voor lichtere toepassingen zoals in woonhuizen.
  • Betonvloer impregneren
    Door je betonvloer te impregneren creëer je een afweerlaag tegen water, vlekken en andere invloeden van buitenaf, wat helpt om schade te voorkomen en de levensduur te verlengen. Impregneren van je betonvloer vergemakkelijkt ook het schoonmaken en helpt de vloer langer als nieuw te laten lijken, en dat met weinig moeite en kosten. Bovendien geeft een geïmpregneerde betonvloer de ruimte een aantrekkelijk, schoon en helderder aanzien dan een dan een betonvloer zonder deze impregneerbehandeling.
  • Betonverf
    Betonverf is een goede en voordelige manier om het uiterlijk van je betonvloer te verbeteren en de vloer te beschermen. De keuze van de verf hangt af van het beoogde gebruik van de vloer. Hoewel minder duurzaam dan andere coatings, is betonverf gemakkelijk aan te brengen en biedt het een breed scala aan kleuropties.

Kortom…

Kort samengevat kunnen we concluderen dat er veel komt kijken bij betonvloeren storten. Of je nu een ervaren klusser bent of voor het eerst een betonvloer gaat storten, hopelijk is deze handleiding een waardevolle bron die ervoor zorgt dat je project een succes wordt. Zo kun je met vertrouwen aan de slag. Veel plezier met je klus!

Overweeg je een specialist in te schakelen? Doe dan een vrijblijvende offerte aanvraag